As Is Is in Heaven

Het verhaal gaat over Daniël Daréus (Michael Nyqvist), een bekende dirigent van middelbare leeftijd, die tijdens zijn drukke carrière een hartaanval krijgt en besluit terug te keren naar zijn geboortedorp in het noorden van Zweden. Doordat hij onder een artiestennaam terugkeert, herkent niemand hem als het veel gepeste jongetje van vroeger: iedereen kent hem als die bekende topdirigent. Hij wordt gevraagd om naar het lokale koor te luisteren, wat hij op een gegeven moment aarzelend en met tegenzin doet.

 

Hij laat zich overhalen dirigent van het koor te worden en gaat het dorpskoortje leiden. Terwijl Daniel probeert door middel van stemexpressie iedereen een plek in het koor te laten vinden, maakt deze werkwijze veel los onder de dorpelingen: jaloezie, liefde en een zoektocht naar waar iedereen echt voor staat. Daniel wordt gedurig geconfronteerd met beelden en herinneringen uit zijn kindertijd en probeert naarstig zijn eigen draai weer te vinden binnen de kleine gemeenschap. Lena, een jong meisje uit het dorp, en Daniel groeien steeds verder naar elkaar toe en worden verliefd.

 

Onder zijn bezielende leiding stijgt het koor boven zichzelf uit en wordt het toegelaten tot een grote internationale zangwedstrijd: Let the Peoples Sing[1]. Op de dag van de opvoering blijkt Daniel echter nergens te vinden: hij heeft opnieuw een hartaanval en valt in de toiletruimte tegen de radiator. Terwijl hij bloedend en hulpeloos op de grond ligt, hoort hij het koor over de speakers zingen en hoe zijn koor de aanwezigen in de zaal zover krijgt om mee te gaan zingen... Met een zachte glimlach om de mond sluit hij zijn ogen.